.

Nieuwe module BSWZ: (buiten) gerechtelijke bescherming - 20/02/2025 te Hasselt

Beschermingsmaatregelen bij (on)bekwaamheid binnen de werkcontext van een ziekenhuis 

 

Wanneer we denken aan de termen zorgvolmacht, wilsonbekwaamheid, bewind … zijn maatschappelijk werkers steeds betrokken in dit complexe proces.

Maatschappelijk werkers in een ziekenhuis hebben oog voor de impact van de ziekte op de verschillende levensdomeinen van patiënten. In het verlengde hiervan zetten wij in op het informeren van patiënten en hun naasten, zodat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Maar wat als patiënten onbekwaam zijn om hun wil te uiten en hierdoor ook handelingsonbekwaam zijn? Welke beschermingsmaatregelen bestaan er dan en bieden zij een kader, waarbinnen naasten of derden in de mogelijkheid zijn om bepaalde rechtshandelingen in de plaats van de patiënt te stellen?

Deze vorming start met een toelichting van enkele belangrijke begrippen zoals wilsonbekwaamheid versus handelingsonbekwaamheid en een overzicht van de verschillende buitengerechtelijke beschermingsmaatregelen zoals de ‘zorgvolmacht’.

Vervolgens wordt er uitgebreid stilgestaan bij het wettelijk kader van de meest omvattende  beschermingsmaatregel met name: het bewind over de persoon en/of zijn goederen.

In het tweede deel van deze vormingsdag vertalen we de wetgeving naar de praktijk.  Hoe komen we multidisciplinair tot de beslissing dat een aanvraag bewind noodzakelijk is? Welke rol vervullen de behandelende arts en maatschappelijk werker in dit proces? Hoe verloopt een aanvraag bewind in de praktijk en waar dien je als maatschappelijk werker op te letten bij het invullen van een verzoekschrift?

 

Voor meer inschrijvingsinformatie, klik hier

BETROUWBARE EN VERSTAANBARE INFORMATIE/ADVIES VERSTREKKEN OVER HET OPNAMEPROCES IN HET ZIEKENHUIS, DE SOCIALE WETGEVING, RECHTEN, JURIDISCHE ADMINISTRATIEVE ZAKEN, DE SOCIALE KAART EN HET GEZONDHEIDSZORG IN HET ALGEMEEN
Image