.

Transmurale zorg en sociaal werk

Transmurale zorg is niet meer weg te denken uit ons dagelijks werk. Transmuraal betekent letterlijk “door de muren heen”. De zorg wordt niet meer gecentraliseerd binnen één bepaalde instelling maar overstijgt verschillende zorginstellingen en zorgpartners. Wanneer een patiënt opgenomen wordt in het ziekenhuis zijn er vooraf mogelijks al verschillende zorgverleners betrokken geweest. Denk maar aan een consultatie bij de huisarts of specialist, de inschakeling van thuiszorg. Ook stopt de zorg niet bij het ontslag uit het ziekenhuis. Achteraf zijn er nog vervolgconsultaties of nood aan ondersteuning thuis.

Nieuwe opleiding: mentoropleiding stagebegeleiding

Deze tweedaagse opleiding richt zich tot sociaal werkers, verbonden aan de sociale dienst van een ziekenhuis, die de rol van stagementor willen opnemen of willen groeien in hun rol als stagementor.

 

IFIC onderhoudsprocedure functies sociale dienst

Op maandag 27 janauri 2025 hebben de beroepsverenigingen Hospisoc en BSWZ op vraag van IFIC het vernieuwde functievoorstel beoordeeld en feedback doorgegeven.
Joeri De Munck (voorzitter) en Tina Visser (coördinator) hebben BSWZ hierop vertegenwoordigd en aangegeven dat dit voorstel een aanfluiting is van de reële jobinvulling.
 
Onze voorstellen kan je alvast terugvinden onder item publicaties via deze link.

IFIC onderhoudsprocedure sociale dienst

In 2018 ging de implentatie van IFIC in voege.
Vanuit BSWZ hebben we getracht om inhoudelijke aanpassingen door te voeren, op dat moment werden deze echter niet weerhouden.
Recente berichtgeving vanuit IFIC, doet ons deelnemen aan de onderhoudsprocedure, die relevant is voor de mogelijke herziening van de functies van de familie “sociale dienst”.

Nieuwe module BSWZ: (buiten) gerechtelijke bescherming - 20/02/2025 te Hasselt

Beschermingsmaatregelen bij (on)bekwaamheid binnen de werkcontext van een ziekenhuis 

 

Wanneer we denken aan de termen zorgvolmacht, wilsonbekwaamheid, bewind … zijn maatschappelijk werkers steeds betrokken in dit complexe proces.

Maatschappelijk werkers in een ziekenhuis hebben oog voor de impact van de ziekte op de verschillende levensdomeinen van patiënten. In het verlengde hiervan zetten wij in op het informeren van patiënten en hun naasten, zodat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Maar wat als patiënten onbekwaam zijn om hun wil te uiten en hierdoor ook handelingsonbekwaam zijn? Welke beschermingsmaatregelen bestaan er dan en bieden zij een kader, waarbinnen naasten of derden in de mogelijkheid zijn om bepaalde rechtshandelingen in de plaats van de patiënt te stellen?

BETROUWBARE EN VERSTAANBARE INFORMATIE/ADVIES VERSTREKKEN OVER HET OPNAMEPROCES IN HET ZIEKENHUIS, DE SOCIALE WETGEVING, RECHTEN, JURIDISCHE ADMINISTRATIEVE ZAKEN, DE SOCIALE KAART EN HET GEZONDHEIDSZORG IN HET ALGEMEEN
Image