.

Image

Professionele ontwikkeling is essentieel voor sociaal werkers in ziekenhuizen, aangezien de praktijk voortdurend evolueert. Bij BSWZ geloven we in het ondersteunen van deze sociaal werkers door middel van een divers en gezamenlijk vormingsaanbod.

Ons programma is ontworpen om in te spelen op veranderingen in het werkveld, zoals wijzigingen in sociale wetgeving, die een directe impact hebben op de dagelijkse taken van sociaal werkers. We streven ernaar om theoretische concepten te vertalen naar praktische handvaten en concrete tips, zodat sociaal werkers er onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Onze lesgevers en sprekers worden geselecteerd op basis van praktijkervaring en/of inhoudelijke deskundigheid binnen specifieke domeinen.

Door middel van diverse opleidings- en vormingsmomenten bieden we niet alleen kennisverrijking, maar ook de mogelijkheid tot kennisdeling binnen dezelfde discipline over verschillende ziekenhuizen heen. Het expliciet maken van impliciete kennis, voortkomend uit casuïstiek, draagt bij aan ons gezamenlijk professioneel kapitaal.

Ons programma staat open voor sociaal werkers werkzaam in algemene, universitaire, psychiatrische en revalidatieziekenhuizen. We streven ernaar om een inclusieve en toegankelijke omgeving te bieden waarin alle sociaal werkers kunnen groeien en bijdragen aan de verbetering van de zorg.

Op dit moment omvat het:

Opleiding:

Het sociaal werk in een ziekenhuis vereist een specifieke expertise, waarbij de principes van algemeen welzijnswerk samenkomen met de unieke behoeften en dynamieken van de gezondheidszorg en maatschappelijke ontwikkelingen.

Om startende sociaal werkers te ondersteunen in deze gespecialiseerde rol, organiseert onze beroepsvereniging jaarlijks een opleidingstraject. Dit traject, bestaande uit 5 inhoudelijke modules verspreid over 5 opleidingsdagen elk, wordt tweemaal per academiejaar aangeboden.

Elke module behandelt een specifiek aspect van de job en richt zich op de gespecialiseerde werkcontext van sociaal werkers in een ziekenhuis.

Deelnemers worden gekozen via kandidaatstelling door de dienstverantwoordelijke van het ziekenhuis, om zo een diverse en gemotiveerde groep samen te stellen.

Om een breder bereik te garanderen, vinden de opleidingsdagen afwisselend plaats in Gent, Leuven en Antwerpen, waardoor sociaal werkers uit verschillende provincies kunnen deelnemen.

Vorming:

De studiedag voor sociaal werkers in ziekenhuizen richt zich om de twee jaar op een centraal gekozen thema, zoals gezondheidszorgvaardigheden, armoede, of het vakmanschap van sociaal werk. We nodigen verschillende sprekers uit die praktijkervaring delen en handvatten bieden om deze inzichten toe te passen in hun eigen werkpraktijk.

Dit evenement is een gelegenheid voor ontmoeting en dialoog, waarbij deelnemers nieuwe perspectieven kunnen verkennen en ervaringen kunnen uitwisselen.

Bestaande samenwerkingsinitiatieven binnen Vlaanderen

We willen blijvend inzetten op de reeds bestaande samenwerking met provinciale werkgroepen uit West-Vlaanderen (studie – en vormingsgroep medisch maatschappelijk werk, Antwerpen (overlegplatform sociale diensten Antwerpen/Mechelen) en Oost-Vlaanderen.

Heb je suggesties voor ons?!

De inhoud van dit vormingsaanbod willen wij graag in nauw overleg met het werkveld vormgeven. Hierbij houden we graag rekening met wensen en noden, die worden gesignaleerd. Via de website willen wij dan ook oproepen om suggesties in te dienen voor mogelijke expertenmodules en opleidingen.

QR code website toevoegen ???

Andere pijlers:

Beleid

Als beroepsvereniging van sociaal werkers in ziekenhuizen stellen we enkele cruciale prioriteiten, zoals de erkenning en waardering van de functie sociaal werk, voorkomen van versnippering van kernactiviteiten, en erkenning als gezondheidszorgberoep. We investeren in werklastmetingsinstrumenten en dringen aan op een wettelijk kader voor sociaal werk in ziekenhuizen. Daarnaast bevorderen we de zichtbaarheid en participatie van sociaal werkers in beleidsvoorbereidende overlegorganen op Vlaams en Federaal niveau.

Profilering

BSWZ verenigt sociaal werkers uit verschillende ziekenhuisomgevingen en vertegenwoordigt hun belangen. We bouwen bruggen en netwerken, zowel intern binnen onze beroepsgroep als extern met andere disciplines en organisaties. Onze activiteiten omvatten onder andere het ontwikkelen van richtlijnen, zoals de "Gids voor sociaal werk in Ziekenhuizen", en deelname aan adviesraden en platformen om onze stem in beleidskwesties te laten horen.