.

MODULE CRISISHULPVERLENING EN ROUW

BSWZ module

Donderdag 15/05/2025

 

MODULE CRISISHULPVERLENING EN ROUW

 

8.30u -9.00u

verwelkoming

LD1: 9:00-10:30

Titel lesonderdeel: crisishulpverlening

Inhoud

De theorie rond crisishulpverlening komt hier aan bod. Het is geen blauwdruk maar wel een kapstok om structuur te brengen in deze begeleiding. Aan de hand van voorbeelden wordt de theorie meer concreter en toepasbaar gemaakt.

 

Spreker:  Dirk Aerts – dienstverantwoordelijke sociaal werk Imelda Bonheiden

LD2:10:45 -12:15

Titel lesonderdeel: Casusbespreking

Inhoud

Aan de hand van een casus worden de deelnemers uitgenodigd om mee te reflecteren over de crisisbegeleiding. Waar dient rekening mee gehouden te worden. Hoe bepalend kan het verloop zijn. Met welke uitdagingen en beperkingen kan je geconfron,teerd worden.

 

Spreker: Fatima El Hadj – sociaal werker Imelda Bonheiden

LUNCH 12:15 - 13:15

broodjeslunch inbegrepen

LD3: 13:15 -14:45

Titel lesonderdeel: De kracht van het zijn.

 

Spreker: Miranda Van De Wiele – dienstverantwoordelijke sociaal werk UZA

Inhoud

In dit deel bekijken we wat een crisishulpverlening bij een sociaal werker kan te weeg brengen. Op welke manier kan er met eigen emoties omgegaan worden. Welke reacties zowel fysiek als mentaal worden er ervaren? Hoe kunnen we daar mee omgaan of tegen beschermen.

LD4: 15:00 - 16:00

Titel lesonderdeel: getuigenis

 

 

Sprekers: sociaal werker UZA

Inhoud

Vertrekkend van uit een casus reflecteert een collega sociaal werker op wat een crisisbegeleiding bij een hulpverlener kan te weegbrengen.

 

LOCATIE

KAVA Congres Centrum (KCC)

https://www.kava.be/bereikbaarheid-KAVAcongrescentrum

 DEELNEMERS

25 deelnemers

Deze vorming richt zich tot sociaal werkers werkzaam op een dienst sociaal werk van een algemeen, universitair, psychiatrisch of revalidatieziekenhuis die met crisisopvang te maken hebben. We bieden de kans aan alle sociaal werkers in heel Vlaanderen, daarom houden wij rekening met maximaal 2 inschrijvingen per ziekenhuis.

KOSTPRIJS

De vorming is kosteloos, maar inschrijven is wel noodzakelijk via de website

 

Bepaalde gebeurtenissen waarvoor je als patiënt in een acute situatie wordt opgenomen kunnen emotioneel, relationeel en sociaal heel ingrijpend zijn.

Als sociaal werker ben je de steunfiguur waar patiënt, familie en het medisch team op kan terugvallen in deze  crisissituaties.

Om een professionele ondersteuning te kunnen bieden als sociaal werker bieden we deze module aan om je handvaten aan te rijken naar hoe we in de praktijk omgaan met onverwachte gebeurtenissen die vaak als heel stressvol worden ervaren door collega’s. 

De lesgevers zullen samen met hun collega’s die dagdagelijks ondersteuning bieden op de spoedgevallendienst van hun ziekenhuis, toelichting geven aan de hand van praktijkvoorbeelden en aandacht besteden aan specifieke hulpverlengingsmethodieken.

De vorming is gericht tot sociaal werkers van een algemeen, universitair, psychiatrisch of revalidatieziekenhuis. We richten ons voornamelijk naar sociaal werkers die nog maar een beperkte ervaring hebben in crisishulpverlening. Wij verwachten een participatieve inzet van alle aanwezigen.

Voor de collega’s die reeds het traject ‘beginnende sociaal werkers volgen’, zit dit opleidingsonderdeel reeds in het aanbod vervat, dus dienen jullie hier niet op in te schrijven.

SPREKERS

Dirk Aerts, diensthoofd patiëntenbegeleiding in het Imeldaziekenhuis zal op een interactieve en concrete manier sociaal werkers enkele belangrijke principes van crisisinterventie bijbrengen.

Fatima El Hadj, is werkzaam als sociaal werker in het Imeldaziekenhuis. Ze brengt een getuigenis vanuit eigen ervaring. Aan de hand van concrete situaties zal ze de mogelijke pijn -en aandachtspunten bespreken waarmee  een sociaal werker tijdens een crisishulpverlening kan geconfronteerd worden.

Miranda Van De Wiele, diensthoofd patiëntenbegeleiding in het UZ Antwerpen, gaat dieper in op de processen van rouw en verlies. Verlieservaring is niet alleen aanwezig bij een overlijden, maar ook bij verlies van functionaliteit t.g.v. amputatie e.d.

Veerle Slock is werkzaam in het UZA als sociaal werker op spoedgevallen, niertransplanten volwassen en kindernefrologie en zal spreken namens eigen ervaringen en concrete situaties.

DATUM EN LOCATIE

Dinsdag 15/05/2024 te KAVA congres centrum Antwerpen Consciencestraat 41a - 2018 Antwerpen

PROGRAMMA

8.15u- 8.45u aankomst

9u voormiddag sessie

12u broodjeslunch (inbegrepen)

13u namiddag sessie

16u afsluiting

Wij kijken alvast uit naar jouw inschrijving!

Vriendelijke groeten,

Namens BSWZ

Dit vormingsmoment kan ingericht worden dankzij de steun van:

Opleiding eigenschappen

Startdatum 15-05-2025 08:30
Einddatum 15-05-2025 16:00
Sluitingsdatum 07-05-2025
Max. deelnemers 25
Aantal plaatsen 19
Prijs per persoon Gratis
Locatie KAVA congres centrum - Antwerpen
HET SOCIAAL WERK HEEFT AANDACHT VOOR DE KWETSBARE GROEPEN VOOR WIE DE VERMAATSCHAPPELIJKING VAN DE ZORG EERDER EEN MOEILIJKHEID DAN EEN OPPORTUNITEIT IS.

STERK SOCIAAL WERK BIEDT WARME, LAAGDREMPELIGE EN EFFICIËNTE ZORG.
Image