Algemene Ziekenhuizen Revalidatieziekenhuizen Woonzorg Geestelijke gezondheidszorg Eerste lijn
De tegemoetkoming wordt gebaseerd op een aantal prestatiecodes en de papieren attesten zijn niet meer van toepassing. Deze nieuwe werkwijze heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel de patiënt als het ziekenhuis. Het is van belang om hierover duidelijke informatie te verstrekken aan de patiënt. De mutualiteiten spelen hierbij een sleutelrol. Specifieke aandachtspunten worden verder toegelicht.
Vanaf 1 april 2025 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd voor de tegemoetkoming in vervoer voor oncologische patiënten en dialysepatiënten.
Deze aanpassingen zijn opgenomen in twee ministeriële besluiten:
Inhoud van de nieuwe besluiten:
Het gaat om volgende aanpassingen:
- Er wordt een tegemoetkoming in de reiskosten voorzien van 0,34 EUR/km (voorheen 0,30 EUR/km). Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
- De tegemoetkoming geldt voor patiënten die ambulant een oncologische behandeling volgen en voor de controleraadplegingen na de behandeling. Voor de dialysepatiënten is eenzelfde vergoeding voorzien voor patiënten die zich naar een dialysecentrum begeven en voor de controleraadplegingen van de thuisdialysepatiënten.
- Deze tegemoetkoming wordt berekend met een digitale routeplanner, op basis van de werkelijke afstand tussen de hoofdverblijfplaats van de patiënt en het ziekenhuis of dialysecentrum. Voor oncologische en dialysepatiënten die opgenomen zijn in een psychiatrisch ziekenhuis wordt rekening gehouden met de afstand tussen het psychiatrisch ziekenhuis en het algemeen ziekenhuis of dialysecentrum.
- Tot 31 maart 2025 is de terugbetaling van de reiskosten gekoppeld aan een papieren attest, dat per sessie ondertekend moet worden door de behandelend arts. Vanaf 1 april 2025 zal voor deze patiënten een automatische toekenning van de reiskosten voorzien worden op basis van verstrekkingen vermeld op de ziekenhuisfactuur.
- De verstrekkingen die recht geven op tegemoetkoming van de reiskosten zijn de volgende:
Verstrekkingen oncologische patiënten:
- 767874 – 767896 – 767911 – 767933: forfaits chemotherapie
- 444113 – 444135 – 444150 – 444172 – 444194 – 444216 – 444231 – 444253 – 444290 – 444312 – 444334: nomenclatuur radiotherapie
- Raadplegingen van toezicht na het krijgen van een dergelijke behandeling (dus nadat de patiënt van bovenvermelde codes heeft genoten):
- 102270 – 102292: raadpleging medisch oncoloog
- 102351 – 102373: raadpleging pediater met BBT in de pediatrische hematologie en oncologie
- 105932 – 105954: raadpleging radiotherapeut-oncoloog
- 106293 – 106315: raadpleging pneumoloog met BBT oncologie
- 106330 – 106352 : raadpleging gastro-enteroloog met BBT oncologie
Verstrekkingen voor dialysepatiënten:
- 470293: hemodialyse ziekenhuis
- 470330: autodialyse
- 470315: dialyse ‘s nachts ziekenhuis
- 470875: peritoneale dialyse
- 470890: hemodialyse kinderen
- 470912: peritoneale dialyse kinderen
- 470934: self-care hemodialyse
- 101592 – 101614: raadpleging nefroloog (bij thuisdialyse)
Aandachtspunten
Deze aanpassing is op het eerste gezicht een goede zaak, omdat het leidt tot een belangrijke verlaging van de administratieve lasten: ziekenhuizen moeten niet langer instaan voor het afleveren van ondertekende attesten aan de patiënt. Door de automatische toekenning zal ook elke patiënt automatisch in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van de reiskosten.
In praktijk zal deze manier van werken belangrijke implicaties hebben voor de patiënt. Een duidelijke en voorafgaande communicatie aan de patiënt zal hierbij belangrijk zijn.
Uiteraard is deze informatieverstrekking ook een kerntaak van de mutualiteit waarbij de patiënt aangesloten is.
We willen u een aantal aandachtspunten meegeven op basis van de vragen die we over deze wijzigingen van onze leden ontvangen hebben:
- Ontbrekende verstrekkingen
Enkele ziekenhuizen wijzen erop dat een aantal nomenclatuurnummers, die betrekking hebben op oncologische behandeling en follow-up, ontbreken.
Voor wat betreft de follow-up raadplegingen gaat het over volgende nomenclatuurnummers:
- 102336: raadpleging in de spreekkamer door een geaccrediteerde arts-specialist in de inwendige geneeskunde, houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, inclusief een verplicht schriftelijk verslag aan de behandelend arts.
- 102314: raadpleging in de spreekkamer door een arts-specialist in de inwendige geneeskunde, houder van de bijzondere beroepstitel in de klinische hematologie, inclusief een verplicht schriftelijk verslag aan de behandelend arts.
Voor wat betreft de radiotherapiebehandelingen ontbreken volgende nomenclatuurnummers:
- 444710: borstbestraling via hypofractionering (5 fracties) met gebruik van intensiteitsmodulatie (IMRT).
- 444636: forfaitair honorarium voor een stereotactische bestralingsreeks voor een patiënt die beantwoordt aan de criteria of lijdt aan een aandoening opgenomen in categorie 4bis, primaire tumoren, uitgezonderd hersentumoren.
- 444651: forfaitair honorarium voor een stereotactische bestralingsreeks voor een patiënt die beantwoordt aan de criteria opgenomen in categorie 4bis, oligometastasen, uitgezonderd hersenmetastasen.
- 444673: forfaitair honorarium voor een stereotactische bestralingsreeks voor een patiënt die beantwoordt aan de criteria opgenomen in categorie 4bis, maligne hersentumoren en hersenmetastasen.
- 444695: Forfaitair honorarium voor een stereotactische bestralingsreeks voor een patiënt die beantwoordt aan de criteria opgenomen in categorie 4bis, niet maligne hersentumoren en arterioveneuze malformaties (AVM).
Het gaat hier in deze gevallen over nomenclatuurnummers, die naar de geest van dit besluit toegevoegd kunnen worden en zo een gelijke tegemoetkoming garanderen voor de oncologische patiënten.
Wij hebben aan het RIZIV gevraagd om deze nomenclatuurnummers toe te voegen aan de lijst met de nomenclatuurnummers in het MB.
Voor wat betreft dialyse hebben we gevraagd nog een aantal onduidelijkheden verder uit te klaren:
- Nomenclatuurnummer 40875 (peritoneaal dialyse): dit wordt elke dag aangerekend (thuis onder supervisie van het ziekenhuis). Als dit nomenclatuurnummer wordt gekoppeld aan reiskosten, zal er ook vergoeding zijn wanneer de patiënt zich niet verplaatst naar het ziekenhuis.
- Vakantiedialyse: kunnen er afzonderlijke instructies voorzien worden voor de berekening van de reiskosten wanneer een dialysepatiënt binnen België op reis gaat en van een vakantieadres naar een dialysecentrum (ziekenhuis) gaat? De afstand tussen het vakantieadres en het dialysecentrum zal tijdens deze vakantieperiode verschillend zijn in vergelijking met de gebruikelijke afstand tussen domicilieadres en regulier dialysecentrum.
Ten slotte hebben we ook duidelijkheid gevraagd over tegemoetkoming in de reiskosten in het kader van hadrontherapie.
Het RIZIV is bereid om onze vragen verder te onderzoeken.
- Welke prestaties/behandelingen/bezoeken komen volgens de nieuwe besluiten niet meer in aanmerking voor tegemoetkoming reiskosten?
Tot nu toe was het soms onduidelijk welke behandelingen/onderzoeken/raadplegingen in aanmerking komen voor tegemoetkoming van de reiskosten. Door de link tussen prestatie en tegemoetkoming reiskosten, zijn er een aantal situaties ontstaan, waarvoor in het verleden mogelijk een tegemoetkoming aan de patiënt uitbetaald werd, maar waarvoor dit nu niet meer het geval zal zijn.
Hierbij een niet-exhaustieve oplijsting van aanmeldingen, die niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van reiskosten:
- Raadplegingen en onderzoeken in het kader van diagnosestelling
- Raadplegingen en onderzoeken bij een patiënt in behandeling, maar die niet plaatsvinden op dezelfde dag als de behandeling
- Follow-up raadplegingen bij artsen, die niet beschikken over een bijzondere beroepstitel oncologie (bv. gynaecologen, dermatologen, urologen…)
- Patiënten die zich aanmelden voor een chemo/immunotherapiebehandeling, maar waarbij de behandeling niet kan doorgaan door bv. slechte bloedresultaten
- Dagziekenhuisopnames voor enkel bloedtransfusie
- Simulaties radiotherapie
- Defect toestel/toestel in onderhoud op de dienst radiotherapie en de patiënt is niet op voorhand verwittigd
- …
- Remgeld voor de patiënt
Als de patiënt met eigen vervoer of openbaar vervoer komt, zal de patiënt van zijn mutualiteit de tegemoetkoming ontvangen 30 dagen nadat de prestaties betaald zijn aan het ziekenhuis en de artsen.
Als de patiënt beroep doet op professioneel ziekenvervoer, is de procedure van betaling van het remgeld (overblijvend bedrag na tegemoetkoming vanuit RIZIV en aanvullende verzekering) verschillend van mutualiteit tot mutualiteit.
Mutas zal de facturen van de ziekenvervoerders na ontvangst rechtstreeks betalen aan de ziekenvervoerders. Op dat moment is het niet altijd duidelijk dat de patiënt in aanmerking zal komen voor tegemoetkoming.
Vanuit Mutas ontvingen we volgende informatie, die ook al gedeeld werd met de ziekenhuizen:
- Mutas zal de volledige factuur aan de vervoerder betalen, en vervolgens de juiste remgelden bij de patiënten innen na het ontvangen van de prestatiecodes door het ziekenfonds.
- De nieuwe werkwijze is van toepassing voor de volgende ziekenfondsen: CM, Solidaris Vlaanderen en Solidaris Brabant
- Voor LM en NZVL 235 geldt er geen derdebetalersregeling meer voor alle vervoer. De facturen dienen nu door de patiënt zelf te worden overhandigd aan hun ziekenfonds waarbij er dan een tussenkomst zal verleend worden a rato van een bepaald %
- Voor VNZ 203 en HR Rail verandert er niets.
Mutas vraagt ook de medewerking van de ziekenhuizen om deze nieuwe werkwijze vlot te kunnen opstarten. Deze medewerking is vrijwillig.
I-mens staat in voor vrijwilligersvervoer van patiënten, aangesloten bij Helan, Parthena mut, LM Plus, LM Mut Plus en het professioneel vervoer voor Helan en Parthena Mut. Zij gaven aan dat ze geen derdebetalersregeling hanteren voor alle vervoer.